Nunez, Haaland: zvijezde kaosa na Anfieldu

Nunez, Haaland: zvijezde kaosa na Anfieldu

Bit će dima, buke i osjećaja autentičnog event glamura. Ljudi će vrištati tražeći autobus. Televizijska grafika će zablistati i zablistati. Čovjek mršavih nogu će u dogledno vrijeme izvoditi taktičke mimike velikom brzinom na bočnoj liniji, rotirajući obje ruke i povlačeći nevidljive poluge, kao da preokreće zamišljenu podmornicu.

Sigurno će biti i golova. Liverpool i Jeftini nogometni dresovi Manchester City zabili su 50 u zadnjih 14 utakmica prije okršaja na Anfieldu u nedjelju poslijepodne. No čini se da je i ovo utakmica koju znaju obilježiti neuspjesi, koševi, muffini, čistači, golovi koji tresu stativu. Šanse će se iskoristiti. A usred ovoga, šanse – velike šanse – također će biti izgubljene.

Uvijek postoji iskušenje da se ne obraća previše pozornosti na uzbuđenje uoči tako očito uzbudljive utakmice kao što je ovaj susret između dva najbolja igrača Premier lige. Znamo ikonografiju tih prilika, govorimo o duelima, izravnim obračunima, trenucima koje treba iskoristiti za osvajanje naslova.

Stvarnost je često drugačija. Iskustvo sugerira da ne postoje odluke koje odlučuju o naslovu iz jednog udarca, ne s 10 utakmica koje se moraju odigrati, s Arsenalom koji je jako uključen i popisom utakmica koji sugerira da bi trostruku utrku za naslov ipak mogla odlučiti igra protiv Spursa.

Međutim, čini se da je ovo još uvijek pravi tiebreak s obzirom na nedavnu povijest potjere u zadnjem kolu. Također se čini kao neobično otvorena perspektiva, s dvije momčadi čija je napadačka shema konfigurirana oko iznimno uočljivih, oštro kontrastnih, ali nekako čudno usklađenih središnjih napadača.

Erling Haaland i Darwin Núñez bili su zabavna usporedba otkako su stigli u Englesku, u razmaku od samo nekoliko dana, za slične naknade, a središnji su napadači visoki preko 1,80 m, neobično atletski građeni i okretni. Oba igrača su fascinantna i iz drugih razloga, budući da su ključne figure čije su snage, zbog forme i stila, neizbježno povezane s njihovim trenucima slabosti.

Na jednoj strani, Jeftine Haaland nogometne majice, čisti rezultatski fenomen, oštrica žileta momčadi trostrukog prvaka, ali koja se također čini, u izoliranim trenucima, kao da igra s parom lopatica u nogama. S druge strane, gospodar prvoligaške promašaja, nogometaš koji ne doprinosi nogometnoj igri, već ju eksplodira, sve uvjerljivije se salta u centar napada Jürgena Kloppa.

Obojica imaju izvrsne sezone. Haaland kao točka taktičke evolucije za velikog veznog fetišista Pepa Guardiolu; Núñez kao lagani povratak, promjena bliža potresnom i kreativnom gegenpressingu Kloppovih ranih dana.

Usput, promašaj visokog profila, uber-shank, bio je istaknuto obilježje sezona obje momčadi. Nema ništa novo u činjenici da su Liverpool i City na vrhu ljestvice po velikim propuštenim prilikama u Premier ligi (Liverpool vodi s 52; City zaostaje dvije). Djelomično je to igra brojeva. Najbolji timovi stvaraju više prilika. Stoga zabijaju više golova, a također i više ne uspijevaju. Propuštanje prilike jednostavno je ono što dobri igrači rade, između uništavanja naših nada i snova svojim odbijanjem poput morskog psa da nas se zastraši ili da to shvate kao čin ljudske slabosti.

Ali tu postoje dvije zanimljive podtočke. Prvo, jasna vodeća uloga dvojice središnjih napadača u velikim propuštenim prilikama. Haaland je na vrhu pojedinačne tablice s 26. Núñez je drugi, također s oko 50% ukupnog broja igrača svoje momčadi, a obojica su na dobrom putu da nadmaše brojke iz prošle sezone.

Opet, nije teško vidjeti zašto. Cjelokupna Cityjeva igra sada se temelji na pronalaženju načina za stvaranje otvora za svog određenog finišera. Riječ je o momčadi koja ima konstantan posjed lopte u napadačkoj trećini. Haaland je propustio neke prilike koje je stvorio, što će naravno postati značajka dana, pogotovo kada kinematografski neuspjeh pruži očitu notu varijacije u čistoj i opetovano dominantnoj igri. Kao što je bio slučaj s prošlotjednim alfa neuspjehom na Etihadu, u kojem se Haaland pojavio s neba poput balona u nevolji da udari loptu svojim gležnjem, ne samo malo, već kilometrima daleko, iznad prečke.

Značajan dio Haalandina osebujnog stila – promašaj snage, zapetljana stopala i nasilne piruete – način je na koji su ti trenuci povezani s njezinim super snagama. Haalandova najistaknutija osobina je njegova neusporediva kombinacija veličine, brzine i točnosti. Usain Bolt bio je jedinstven po tome što je imao dužinu koraka velikog čovjeka te brzinu i brzinu sprintera pune veličine. Haaland ima istu kombinaciju velikih kvaliteta i ljudske primjene. Elektricitet iz neposredne blizine, u kombinaciji sa sposobnošću okretanja i trčanja na 30 metara, točka s koje je u osnovi nezaustavljiv: to je neodoljivo s vremenom.

To je i razlog zašto će propuštati takve prilike, jer način na koji City igra od njega traži da češće koristi složenije alate, one brze prilike za dodavanje blizu gola. A budući da mu, kad mu taj dio igre padne, zakaže elan, podsjeća da je veliki čovjek koji mora raditi u malim prostorima. Dakle, umjesto čistih staza, imamo spektakularne padove na tlo, ili udarce glavom preko šipke u kojima se čini kao da pokušava stati svojim tijelom na stražnje sjedalo kombija s troja vrata.

Haaland se ne brine o prekršajima, nikad se ne srami uložiti istu energiju u svaku igru, jer zna da će na kraju biti uspješan na taj način. Za City su zabrinjavajući periodi u kojima potpuno nestaju iz igre, što se ponekad događalo protiv boljih momčadi, s boljim individualnim obranama. S Haalandom u središtu pozornosti, The Jeftine Manchester City dječje nogometne majicey istovremeno je smrtonosniji i lomljiviji, ranjiviji na protunapad. On možda nije igrač s velikim dometom ili dubinom, ali njegova prisutnost nastavlja definirati ovu momčad od pozadine do naprijed.

Posljednjih mjeseci Núñez je imao sličan stupanj utjecaja u Liverpoolu, iako s vrlo drugačijim modelom. Čak su i njegovi promašeni šutevi drugačiji. Núñezova specijalnost je šut ili defleksija, ona u kojoj se čini da ima potpunu kontrolu nad svojim tijelom, ali je još uvijek sposoban neobično pucati u stranu, slomiti vratnicu beskorisnom snagom i preciznošću.

Opet, ove pogreške su naličje njegove glavne snage, koja stvara stalni, hiper-mobilni nered. Núñez nije opremljen za postizanje Haalandovih golova. No, ove sezone ima 21 nadigravanje i presretanje, 592 dodira, 36 sprinteva, 2149 metara transporta lopte, što je značajno visok broj za njegovu poziciju.

Ovi brojevi odražavaju stvarnost kreativne prisutnosti koju bi stari Grci okarakterizirali kao “bjesnilo”, rotirajući niz sudara, kutova, hitaca, varalica. Núñez je uvijek u pokretu, uvijek u kontaktu s najbližim neprijateljskim tijelom, rijetko vrebajući u prostoru čekajući svoj snajperski hitac. I, kao i kod Haalanda, te su mane prirodna komponenta njezinih kvaliteta. Unatoč svim lošim razdobljima, posljednji put Liverpool je izgubio s Núñezom u početnoj postavi od Real Madrida, u ožujku prošle godine.

Oba trenera, Guardiola u većoj mjeri, uvijek su željeli kontrolu, osvajali su prvenstva držanjem lopte i smanjenjem varijabli igre. Nitko od njih se sada ne osjeća tako dobro, prije utakmice koju će, kao i uvijek, odlučiti trenuci u kojima su uživali i trenuci izgubljeni.


westhamunitedfansclub

207 Blog posts

Comments